TEKAN 'SIGN IN' NANTI KITA CUTI SAMA-SAMA EKK...

Friday, May 11, 2012

Kuih Keria Haji Jalil Limbongan Melaka


Assalammualaikum... apa khabar semua.. wahh dah lama tak update blogs cuti-cuti i ni ekk.. kalau nak ikutkan tiap minggu ada sahaja tempat baru yang kulawati... cuma nak masukkan N3 tu aje yang tak berkesempatan..

Maklumlah i ni kalau nak masukkan N3 kat blogs cuti-cuti i ni semestinya nak kena buh gambar banyak-banyak naa..
kata nak berkongsi info... tak pulak reti nak bubuh gambar 2-3 keping.. so hari ni i beri laluan dulu pada N3 yang ini yaa..
dah nak masuk 2 bulan hahahaahaa.. baru ku masukkan KUIH KERIA HAJI JALIL NI EKK..
tak pe.. janji kongsi jugak info kat you all...
meh kita kenal dulu.. di mana dan siapa dia gerangan Tuan Empunya kuih keria yang sedap sangat tuh!


Inilah dia rupa gerai tepi jalan...
KUIH KERIA HJ. JALIL LIMBONGAN..

buka dari pukul 2-6 petang! lambat habis!
tutup hari Jumaat

No telefon...


Okay untuk alamat.. silalah telefon yaa.. betul-betul tepi jalan.. berhadapan dengan tepi pantai.. wahhHHH...



Inilah dia Taukeh Haji Jalil The Founder Of Kuih Keria yang cukup terkenal di Melaka dan Serata Malaysia.. selalu masuk suratkhabar dan tv hokey!
Hi! Haji Jalil! hehehhe...

Kata beliau.. perniagaan ini telah dia jalankan sejak berpuluh tahun dahulu.. dia lah yang jadi tukang goreng dan isteri Hj tu laa yang tukang gentel kuih keria... nak tahu berapa Kilo sehari keledek yang digunakan???

kalau tak silap i..

40KG KELEDEK SEHARI!!!!
UNTUK BUAT KUIH KERIA YANG CUKUP SEDAP GILER!!

tidak termasuk, ubi, pisang goreng dan lelain lagi.. Syukur Alhamdulillah.. murah rezeki Haji Jalil sekeluarga.. aminn...:))

Jom! kita tinjau apa yang ada!!


huahh... basikal siapakah ini?? tidak mungkin i punya! hehehe... baru lagi nih! heh!


tu diaa.... melangkahkan kaki aje.. wahh.. mata terus terjojol!!!
memacam ada... keropok lekor ada.. keria dah tentulah TRADEMARK kan.. getok ubi.. pisang goreng dan.. wahh memacamlah! kecurr aje masa ni tau...
dan kesemua yang di atas itu adalah anak dan ahli keluarga Haji Jalil...:))


getuk ubi... huaaa....


kuih bom! Tebaborr.. huaaa....hh


kecur sudah masa ni.. first time datang dan memang teruja sangat nak merasa...:)) 
KUIH KERIA HAJI JALIL


PSST NAMA Abang yang baju belang oren tu kan.. nama dia MAWI! hehehehhh
betapa prihatinnya i.. semua ku tanya hokey!


tu dia... laksa asam dalam bungkus untuk yang nak tapau... lai! lai!


i order semangkuk.. nak test... sedap ke tak Abang Mawi buat hehheehhe


order kuih keria banyak naaa...........
*bukan banyak macam gambar di atas tu yaa.. muahahahahahhaa*


kuih bom! tebabor pun i order...:))


cepat! cepat! cop! tempat!! orang ramai keluar masuk.. kami yang dari tadi datang baru nak masuk! muahahahhahahahaa..


tu dah sampai.. KUIH KERIA HAJI JALIL... BAUNYA...perghhh...
harum sangat!!! nak tahu kenapa?? dan apakah keistimewaannya???


isi keledek 80% dan tepung hanya 20%
ko bayangkan macam mana punya best!!!!!
dan yang paling best di sira dengan GULA MELAKA ASLI!!!
yOUuuUuuUUUUU.... HUAAAHHHH


TOING!! TOING!! besor hokeyyy!!!


alolooooooOOooooo mucuk brunos pun nak buat cam comet ekk... aloOOlOooooo...


wah! laksa asam sampai!!
SLURPPPPP!!!
SEDAP!!! DAN TERBAIK!!!


jom! tengok macam mana proses nak buat KUIH KERIA HAJI JALIL..
yang sedap GILER!!! tuuuUUuu


guna kawah hokey! minyak penuh....
panas dan berbahang sangat masa ni..
i snap gambar pun jauh naa...


goreng guna kayu api hokey!
bayangkan bau dan rasanya macam mana!


tu diaa.. kuih keria dah masuk dalam kawahh.. wahhh... jakon naa masa ni taw...


bila dah masak angkat, memang pakar betullah HJ Jalil tu taw..
dia boleh agak bila nak angkat.. bukan di kacaunya selalu pun...
sekali-sekala aje dia kacau...
kalau i goreng keria kat rumah 3 bijik.. ehh ku kacau sentiasa! hahahaha


yaa.. masa untuk menyira kuih keria dengan
gula melaka asli!! 
wahhhh... jakon naa masa ni taw...


tu dia.. gula melaka dah pekat...


keria dah masuk dalam air gula melaka...
sedia untuk di jual!!!! panas! panas!!
baunya masa tu perghhhhhhh


Haji Jalil masukkan dalam dulang kuih keria tu ekk..
satu-satu hokeh dia cekut guna penyepit..
sebab tak nak bergentel atau melekat antara satu sama lain.. Awww!!


sedia untuk di jual!!!
dan juga dimakan!!!
i makan banyak naaa.. dan beli bawak balik pun banyakk naa... 
bukan selalu dapat ke sini yer tak??


You alls.. jangan lupa kalau ke Melaka singgah di Gerai Kuih Keria Hj Jalil yaa...
walaupun buka dari jam 2 petang hingga 6 petang...
kekadang tu pukul 4 dah selesai!!
so apa tunggu lagi... Redah! jangan tak redah ko bedah aii..:))


sekian sahaja N3 kali ini yaa... ada banyak lagi N3 yang belum sempat ku masukkan...
banyak tempat makan dan tempat menarik yang i dah jelajah termasuklah over the sea.. cuma tak berkesempatan nak share...
nak mengedit gambar tu yang lecehhhh naa... 
so jumpa lagi..
di harap bersabar untuk N3 seterusnya yaa.. macehh...
jaga diri, senyum selalu.. muahzzz

TATA!!

6 comments:

Choco Ani said...

Dear Sha.. bila nampak je gambar kuih keria tu kak Ani terjerit coz dh lama tak makan kuih ni.. uwaaa nak tunjuk ntry ni kat En suami nak ajak dia g dlm waktu terdekat ni bukan ngidam ke pa ke tapi penangan kuih ni.. sapa yang dah rasa je tahu.. trima kasih bebanyak ya Shaaa ntry yang sgt dekat di hati gitu.. ;)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Kak Ani cayanggg sha baru perasan ada komen kak ani... so baru sekarang sha balas komen hehehe.. tq so much kak ani cayangg wahh dah pergikan... seronokkan.. sedapkan kan.. laksa tu pun best kan kan.. maceh kak ani.. cayang diaa..

ummi said...

org melaka panggil kuih keria pakcik ni..kuih keria antarabangsa.mmg kul 4 je licin dah.

Cazari said...

dah duk melaka bertahun2 tp tak pernah try.. skrg sgt teruja lak nk try

Cazari said...

dah duk melaka bertahun2 tp tak pernah try.. skrg sgt teruja lak nk try

Fieda Zan said...

cerita kuih yang mnatap.. hais!! dah la terengganu jauhh