TEKAN 'SIGN IN' NANTI KITA CUTI SAMA-SAMA EKK...

Wednesday, May 30, 2012

Putu Bambu Special, Juariah Ayer Hitam Johor


Assalammualaikum...

Okay, kali ni i nak bawak you all makan kuih Putu Bambu Special! memanglah special dan kalau di makan cair dalam mulut you all punyalah! tak caya? jom! redah Bedah!! *bedah jiran i*


Terletak jalan menghala ke Pekan Ayer Hitam yang terkenal dengan segala jenis tembikarnya tu kan kan..:))

Okay gerai tu terletak di sebelah kanan betul-betul tepi traffic light!

kalau tak nampak memang tak tahulah nak kata apa ekk.. :))


Tu dia.. besarkan sign board tu.. nampak kan kan..:))


ramai pekerja yang turut sama turun padang ekk..:))

ini kali kedua i kesini terus jatuh hati! dengan keenakkan kuih putu bambu yang segalanya serba cukup!


itulah founder of putu bambu Juriah tu yaa.. awww....

may be nama gerai tu bersempena nama orang rumahnya kot.. wallahhualam.. segan nak interview...

lagi pun cuaca panas sangat masa tu taw!


i interview adik baju oren yang sporting habis...

nampak tu ibu jari dia ternaik!

best sangatlah tu hokey!

betul memang best!

Jom! Tengok macam mana proses Putu Bambu di buat... :))


Kata adik baju oreng tu.. sehari mereka menyediakan hampir 50KG! tepung beras untuk menghasilkan

Putu Bambu Special tu yaa.. bayangkan betapa majunya perniagaan mereka tu...

Moga semakin majulah perniagaan putu bambu tu yaa... sebab memang sedap benor!

selepas dah masukkan ramuan tepung beras dan gula melaka tu.. pastu di kukus... acuan tu dari bambu yaa... sebab tu nama kuih tu PUTU BAMBU!

ehhh.. memang jambu i tell you! aww..:))


Kukus selama 10 minit di atas tempat khas yang di atas tu... pastu keluarkan dan golekkan di atas kelapa parut ... huahhhhh baunya masa tu i tell you!

sedapppPPppp!!!! kecurr dah masa.. ni..:))


pastu bolehlah bungkus.

Makan di situ atau di bawa pulang...

i bawak pulang yaa..:))


selain putu bambu.. ada juga kacang rebus..
 pun best! segar dan enak 


ada pau tanjung! memang sedap!


ada air kelapa segar yoU!


ada juga karipap mini serunding.. sedap jugak!


ada tapai pulut dan tapai ubi juga you!


harga untuk satu bungkus 6 batang = RM2.50

memang berbaloi. 

rasa enak! semua cukup,

lembut dan cair apabila masuk dalam mulut... huwahhhhhh... asyik bangat dongs!


Markah ikhlas di beri....

9/10 memang terbaik!!!

kalau ke Johor jangan lepaskan peluang yaa.. memang..

PUTU BAMBU SPECIAL JURIAH AYER HITAM

antara yang terbaik i pernah cuba.. ada satu lagi tempat pun terbaik juga!

itu nanti jika ke sana akan i sharekan pada semua...:))



i bungkus 4 kotak. Esoknya i kukus dan makan untuk sarapan pagi...

wah masih enak dan lembut!! 

tak basi you! 

TERBAIK!!!

Next N3... TungguUu.... :))


Mana tu??? hehehhhhh.. saborr.... menanti yaa..

banyak nak share kat you all semua.. selamat bercuti!

jaga diri senyum selalu..

TATA!!

9 comments:

Arman Zafri said...

Padan pun ramai orang menyinggah di tepi jalan ni, nampak sedap! tapi mungkin perlu tempat yang lebih baik, sebab selalu sesak di situ.

Shellya... Kami Gembira... said...

mmg sdap!! Waaaaaa! Nak jugak! Nak jugak! Nak jugak!

Papa-NtiQ said...

Hi Sha, dah lama sangat saya tak ke Air Hitam nih..lalu jer ade la. Tapi macam tak perasan lak ade gerai ni kat trafik light tu..nak kene pelan skit keter nanti len kali. Macam sedap jer putu dia nampak

Shahriah Abdullah Novelis said...

Arman... betul tu memang sedap putu bambu kat situ a must try..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Shelly bukan ke dah ku belikan 2 kotak! hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi Papa-Ntiq betul tu papa nak kena slowkan sikit kereta tu pastu jangan lupa pandang ke kanan tau kalau tak memang tak jumpa heeehe

Papa-NtiQ said...

ok nanti saya tengok semula pelan2.

Shasha Yacob said...

Hamboii, cuti sakan nampak. best nyaa. :))

Papa-NtiQ said...

hi Sha....saya dah pegi sini hehe...baru upload pics...nanti singgah yer blog saya