TEKAN 'SIGN IN' NANTI KITA CUTI SAMA-SAMA EKK...

Tuesday, November 6, 2012

Pertanian Satu Perniagaan ~ Pasar Tani Pontian Johor



Assalammualaikum... :)

Ya, kali ni i bawak you all shopping sakan di Pasar Tani... di mana para petani menjual hasil tanaman mereka...

segar dan harga juga amat berpatutan jika di bandingkan di pasar.


Lokasi pasar tani yang i kunjungi baru-baru ini bersama Bonda tersayang...

itu pun setelah di kerah! kalau tidak jangan haraplah i rajin nak menjelajah.. dengan alasan.. pagi hari banyak urusan yang harus i bereskan...

kerap ke i ke pasar tani??

adalah setahun sekali...

jadi kunjungan kali ini sangat istimewa.. so i snap gambar bebanyak.. hanya menggunakan handset sahaja.. kalau jinjit camera kang ramai yang bertanya dari mana? muahahhaa :))


Pasar Tani Pontian terletak di tepi Stadium Pontian....

buka hanya pada hari Khamis dan Ahad sahaja.. hari lain tak de! :D

6 pagi sehingga 1 tengahari sahaja yaa...

hari lain you all pergi cuma jumpa tapak letak kereta je okeh! :))


APA YANG MENARIK DI PASAR TANI PONTIAN???


YAA... tak sia-sia bonda i kerah i kesana...

ada sebuah gerai tu menjual pelbagai jenis makanan..

dan i telah memborong dengan banyaknya..

sebelum borong i rasa dulu..

memang sedap!!!

jom! tengok apa i beli... kat gerai akak tu yaa...


satay ayam yang sangat sedap!!!!


satay daging yang sangat superb!!!!


serunding daging yang sangat enak!!!


i borong ketupat!


i borong lepat!


kuih lompat tikam pun ada.. yang ini cuma boleh tahan sahaja... kurang lemaknya :D


kerepek bawang memang fav i.. borong jugak!


hasil borongan :D


bonda masa tu dah lesap kat tempat sayur-sayuran...

jom! tengok bonda i belikan apa untuk stok dapur i :))


daun cekur


pucuk keledek


pelam muda yang nampak tak muda tetapi lebam.. tak ku beli :D


pucuk paku kampung


sulur keladi


telur asin


keladi


labu...

 keledek

segar-segar... gerammm aje tau...


hambik ko.. sulur keladi... :D


tengah musim labu masa tu.. so i borong bebanyak :D


hasil ternakan juga ada.. lembu, ayam dan kambing

hasil dari laut juga ada.. ikan dan udang dan bla.. bla...

di pendekkan cerita..

dulu i tak berapa gemor ke pasar tani sebab i sibuk di waktu pagi...

tapi sejak i ke sana... waduhhh.. macam nak kesana lagi! :D

i borong 2 batang penyapu lidi


  tudung dan kain dan pelbagai jenis pakaian wanita pun ada... 

tak singgah.. malas takut banyak yang ku sapu! sebab dah borong penyapu! muahahaaa :))

terbeli jugak yang comey-momey tu.. satu dua je... :D
 sekian sahaja N3 kali ini...

PERTANIAN SATU PERNIAGAAN

Pasar Tani terbaik!! i loike :D

kelapa i tak borong..

kat depan rumah banyak :D

sekian...

jumpa lagi...

Assalammualaikum... ;)

TATA!!


3 comments:

Puan Hazel said...

salam k.sha, saya baru lepas menjelajah pontian last week. Kt tapak pasar tani itu ler saya park keta, dpn tu ada masjid kan? ada sorang m.cik tu bgtau kalau hari sabtu pagi ada psr tani sini...

Anonymous said...

bear grylls messer
My blog ; bear grylls messer

~~zana@pb~~ said...

Akk org Pontian sha tp jarang dpt ke pasar tani dulu2. Mcmna nk pergi? Masa tu sekolah lg. Mee rebus ada tak? Suka jg mkn digerai sana bila sesekali balik.